Fiska i Runn

Ska du på fiskeresa till Dalarna är Runn sjö och fiskevatten värt att prova på. Här nedan kommer du att kunna läsa om de fiskarter som finns att fiska i Runn samt generell information om lokalt fiske i Falun/Borlänge.

Var ligger Runn?

Runn är en av många sjöar belägen i Dalarna och närmare bestämt mellan Borlänge och Falun kommun. Precis som Siljan har Runn Dalälven som avrinningsområde via Lillälven vid Torsång i Borlänge kommun.

Hur stor är Runn?

Det här är en av de större sjöarna i södra Dalarna och det största uppmätta djupet i sjön är på 27 meter. Runns totala yta är strax över 60 km2 så här finns gott om plats för dig som vill uppleva bra fiske.

Regler för att fiska i Runn

Precis som överallt i svenskt fiskevatten gäller det att följa bestämda fiskeregler i Runn. Ta gärna en titt på sjosidanfalun.se för att läsa mer och djupare om att fiska i Runn.

  • Gäddor över 80 cm ska släppas tillbaka i vattnet
  • Kräftfiske förbjudet
  • Gösfiskeförbud 2 veckor maj och 2 veckor juni

Fiskekort i Runn

Du kan köpa fiskekort till Runn för en dag, en vecka eller ett helt år. Tänk på att separat fiskekort gäller för trolling. Fiskekortet går att köpa på alla anslutna turistbyråer i södra Dalarna samt utvalda butiker. Det finns även försäljningsställen på nätet.

Vad kostar fiskekortet?

Priset för att fiska i Runn ligger från 50 kronor upp till 500 kronor beroende på vilka behov du har. Du måste även ha ett särskilt fiskekort för att delta på olika sportfisketävlingar på Runn.

Fisksorter

I Runn finns det rikligt med fisk och du hittar den vanligaste fisken i Sverige i det här fiskevattnet. Klicka gärna vidare till ifiske.se för att läsa mer och djupare om varje fiskart.

Fiskarter Tillgång (1-5, där 5 är stor tillgång)
Gädda 5
Siklöja 5
Abborre 3
Mört 3
Lake 3
Gös 2
Ruda 2
Öring 1
Ål 1