Fiska Sik – fiske

Sik är kanske den vanligaste svenska laxfisken och finns i flera former. På den här sidan kan du läsa mer om sikarten och hur du fiskar sik i svenskt fiskevatten. Bli en mästare på sik inför fiskeresan!

Vad är en sik?

Fisken ingår i laxfamiljen och i Sverige finns siken i flera varianter. Du som ska fiska sik och vill läsa mer detaljer om fiskarten kan gå in på havochvatten.se för att hitta bra och djupgående information.

Sik – storlek

När det gäller sik och storlek varierar det beroende på vilken form av sik det rör sig om. I regel kan en svensk sik väga omkring 5-6 kilo, men det finns arter inom sikfamiljen som väger upp mot 8 kilo.

Utseende

Siken har gråa fenor och fjäll i silver samt, precis som övriga laxfiskar, en fettfena mellan främre och bakre fenan. Kroppsformen är lång och med ett ganska platt huvud.


Sikens levnadssätt

I Sverige finns sik i flertalet former där de skiljer sig åt rent genetiskt, men ändå från samma ursprungsfamilj. Det finns vandrande sikar och arter som stannar i samma vattendrag. Siken behöver ett syrerikt vatten för att överleva – gärna även kallt.


Hur fiskar man sik?

Att fiska sik görs framför allt genom bottenfiske med nät, även om du även kan använda andra redskap.

  • Kalla syrerika vatten
  • Gärna lite grundare insjövatten

Fiska sik med nät

När du ska fiska sik med nät är det viktigt att följa de fiskeregler som gäller för fiskevattnet i fråga.

När ska man fiska öring?

Det är bäst att fiska sik från hösten och framåt. Det är en fördel att fiska sik tidigt på morgonen eller vid skymning.