Ruda (Carassius carassius)

Ruda tillhör arten karpfiskar och är en fisk som föredrar sötvatten som inte är för strömt, men trivs även i bräckvatten. Ruda finns på flertalet ställen i Sverige tack vare att man har inplanterat den lite varstans under många års tid. Fisken är en varmvattensfisk och tillbringar cirka 5,5 månader under vintern i dvala nere i bottendyn.

Fakta

Tillhör släktet Carassius

Storlek: Arten Ruda finns i två typer, sjöruda och dammruda. Sjörudan kan bli 45 cm och väga 3,5 kilo. Dammrudan kan uppnå 25 cm, men vanligast är att den blir 15-20 cm.

Ålder: Ruda har en livslängd på över 40 år.

Utseende: Brax påminner om karp, men saknar skäggtömmar samt har en mycket högre kropp. Kroppsformen kan variera mellan långsträckt eller kompakt med hög rygg som är rundad. Ruda har en ryggfena och en analfena. Fisken saknar tänder men har 1-3 rader med tänder i svalgbotten samt att en hornplatta finns i svalgtaket eller i matsmältningskanalen. Yngre fiskar har en jämngrå färg men får senare guldglänsande sidor.

Könsmogen: Hanar blir könsmogna vid 3 års ålder och honor vid 4 års ålder. Längden kan variera mellan 8-15 cm. Dess lek sker under ett par dagar i maj till juli.

Fiska Ruda

Ruda är en fisk som man kan meta. Bäst är att fiska under gryningen eller kväll/natt. Eftersom denna fisk lever i dvala så är det bäst att fiska ruda under perioden då den är aktiv.

Hoppas informationen var till hjälp för att du ska börja fiska Ruda i Sverige.