Lake

(Lota lota)

Laken är en sötvattensfisk och en kallvattensfisk som trivs bäst i kalla och djupa sjöar som är rika på syre. Den är även en rovfisk och livnär sig på andra fiskar och kräftor. Lake förekommer i insjöar och vattendrag i hela Sverige samt att den finns runt Östersjökusten. Dock saknas den i Bohuslän och i de nordligaste fjällområdena. Sommartid håller sig denna fisk relativt passiv under dagen och gömmer sig gärna i håligheter eller under trädrötter. Den är aktiv och jagar nattetid. Laken kan även kallas för stenlake, lerlake och djuplake och alla namnen syftar på att den trivs på leriga eller steniga bottnar djupt ner i vattnet.

Fakta

Tillhör släktet torskfiskar – Lotidae

Storlek: Laken kan bli så lång som upp till 1,2 meter och väga 24 kilo men i våra vatten är en vikt på 0,5-1,5 kilo det vanligaste.

Ålder: Denna fisk kan bli minst 11 år.

Utseende: Långsträckt kropp med ett stort huvud. Skäggtöm under hakan. Två ryggfenor samt en långsträckt bakre ryggfena. Grå eller brunsvart färg på ryggen med sidor som är ljusare och mer fläckig. Dock förekommer det varianter med annorlunda färgteckning.

Könsmogen: Laken blir könsmogen mellan 2-5 års ålder och leker 5-6 dygn i december-mars.

Fiska Lake

Laken fiskas med både nät och rev samt ryssjor. För sportfiskaren som vill fiska lake så är den bästa perioden mellan december och februari och då med pimpelfiske. Eftersom laken är aktiv på natten så är även det den bästa tidpunkten att fiska eller i alla fall efter mörkrets inbrott. Man kan även testa att vintermeta med bottenmete. Det finns en gammal tradition med som heter ”klubba lake” på blankis vilket sker när laken går upp på grunt vatten för att leka. Vinterfiskad lake smakar bättre än den man kan få tag på sommaren.

Hoppas informationen var till hjälp för att du ska börja fiska Lake i Sverige.