Öring (Salmo trutta)

Öringen påträffas i nästan hela Sverige men i olika sorters bestånd. Det finns havsöring, insjööring och bäcköring. Man skiljer dem på att vara havsvandrande eller att leva i insjöar och bäckar. Öringen är en stor favorit bland sportfiskare.

Fakta

Tillhör släkten laxartade fiskar – Salmoniformes
Storlek: Olika bestånd har olika storlekar men den kan väga så mycket som upp till 50 kilo och bli 110 centimeter lång. I våra svenska vatten brukade den dock ligga på 15 kilo och då ligga på 80 cm.

Ålder: En öring kan bli 18 år.

Utseende: Öring påminner om laxen till utseendet men har många fler prickar. Den har den karaktäristiska fettfenan som tillhör laxsläktet. Öringen har en kraftig stjärtspole och färgen är silvrig med en rygg som är grön eller brunaktig. Fläckarna längs sidan är svarta och röda och buken är gulaktig.

Könsmogen: Öringen blir könsmogen mellan 2-8 års ålder och leken sker i september-oktober i den norra delen av Sverige och oktober-december i landets södra del.

Fiska öring

Det finns många olika sätt att fiska öring på så som flugfiske, spinnfiske, kustfiske eller trolling. Fiskar man i små tjärnar så är det flugfiske med en lättare utrustning som gäller. Fiskar man på kusten eller i en älv så behöver du en kraftigare flugutrustning och en tafsspets. När det gäller större öringar så gillar de vobbler, skeddrag och spinnare. Gillar man trollingfiske så ska man testa att utföra det på Vänern eller Vättern och gärna agna med död siklöja. Vintertid så kan man pimpla öring och då med bete som maggot, mask eller räkor. Tänk på att öringen är en lättskrämd fisk, det gäller att smyga sig fram till det ställe du tänkt stå på.

Hoppas informationen var till hjälp för att du ska börja fiska Öring i Sverige.