Fiska ål

Är du nyfiken på att fiska ål och vill veta mer om fiskarten i svenska vatten? Då har du hittat rätt – här får du bra fakta om ål och en bra sammanfattning om att fiska ål i Sverige.

Ål – fakta

Även om den ormliknande ålen är en hotad art finns det fortfarande kommersiellt fiske av ål i flera svenska fiskevatten, men främst Östersjön. För dig som vill ha mer detaljerade fakta är tipset att klicka vidare till havet.nu där mängder av information finns.

Vilken storlek har en ål?

Som vuxen kan en ål i svenskt vatten bli upp till 80 cm och den har en genomsnittlig vikt på omkring 3,5 kilo.

Utseende

Ålen är väldigt lik en orm till utseendet och är som vuxen gulbrun i färgen, men det ändras i takt med livscykeln. När ålen har lagt ägg blir den mer silvrig till färgen.


Livsmiljö och utbredning

Ålen är en direkt hotad fiskart som idag lever framför allt i Östersjöområdet särskilt längs Gotland och Öland. Förr fanns det ål på fler håll runt om i Sverige.


Fiska ål - Ålfiskeförbud

Av den anledning att ål är en hotad fiskart är det förbjudet att fiska ål utan tillstånd. Du kan läsa mer om ålfiskeförbud på havochvatten.se som förklarar närmare kring tillstånd.


Ålförvaltningsplanen i Sverige

Det här är en direkt åtgärd för att rädda den hotade ålen i Europa och Sverige. Syftet med Ålförvaltningsplanen är att uppnå ett bestånd av utvandrande blankål. Hela Sverige betraktas som ett avrinningsområde för ålen. Du kan på havochvatten.se läsa mer om åtgärderna.


Ugnsstekt ål - recept

Ål kan ätas på många sätt, men det är värt att betona det faktum att fiskarten är hotad och helst inte bör tillagas. Vill du prova ål recept är det här tipset på ugnsstekt ål ett tips:

Ingredienser

Räcker till 3-4 st 5 cm tjocka bitar ål/person

  • en ål
  • uppvispat ägg
  • ströbröd
  • salt, svartpeppar
  • margarin till stekpanna och ugnsform
  • dill
  • citronklyftor

Gör så här:

  1. Flå ålen genom att skära ett snitt genom huden kring ålens huvud (ej för djupt)
  2. Dra av skinnet med hjälp av en hovtång samtidigt som du håller fast ålens huvud med hushållspapper
  3. Rensa ur inälvor, ta bort fenor och skölj av fisken. Låt den därefter ligga i vatten en stund
  4. Gnid in fiskens huvud med salt och förvara kallt i ett par timmar
  5. Skölj bort saltet
  6. Sätt ugnen på 200-225 grader
  7. Skär upp fisken i bitar à cirka 5 cm och doppa i uppvispat ägg
  8. Doppa fisken i en blandning av salt, peppar och ströbröd
  9. Panera ålen i smör eller margarin tills de har fått en gyllene färg, cirka 10 minuter
  10. Placera fiskbitarna i en ugnsfast form och täck med steksky
  11. Baka i ugn tills de blir knaperstekta, cirka 15-20 minuter (ös gärna däremellan)
  12. Garnera med citronklyftor och dill