Sutare (Tinca tinca)

Sutare är en karpfisk som är tålig och tål lägre syrehalter än andra fiskar. Den äter gärna insektslarver, snäckor och fjädermygglarver. Den är på grund av sin tålighet lämplig att odla i dammar. Sutaren finns i flertalet landskap i Sverige. Det är en försiktig fisk som är ljusskygg och därför gärna håller sig nära botten.

Fakta

Tillhör släktet karpfiskar – Cyprinidae

Storlek: Sutare blir sällan över 50 cm lång och vikten brukar ligga på 1-2 kilo

Ålder: Sutaren har en livslängd på 10 år.

Utseende: Sutare har en varierande kroppsform då de kan vara antingen långsträckta eller mer kompakta och då med en hög och rund rygg. Sutaren saknar tänder i själva munnen men har 2-3 rader av tänder i svalgbotten samt en hornplatta i svalgtaket. Sutaren har en ryggfena och en analfena och dess färg är bronsaktig men ibland sotsvart beroende på säsong. De har en skäggtöm på varje sida av munnen och den har röda ögon. Det finns en gyllene variant av sutare som kallas guldsutare. Sutaren har ibland kallats för skomakare på grund av sitt mörka skinn som dessutom är beredbart.

Könsmogen: Sutaren blir könsmogen mellan 2-3 års ålder och leker i perioder under tiden juni-juli men ibland även i augusti.

Fiska sutare

Ryssjor är ett sätt att fiska sutare på men för sportfiskaren gäller mete! Den kan ibland hugga vid spinnfiske men oftast av en ren händelse. Bottenmete eller flötmete är det som gäller och man ska använda sig att bete så som mask, majskorn, räkor eller maggots. Andra beten som fungerar är deg, pasta eller boilies. Mäsk kan man gärna använda sig av, då sutaren lockas av dofter. Skymning och gryning är de tidpunkter man har som mest tur med fisket av sutare. Sutaren är en stark fisk så använd rejäl utrustning.

Hoppas informationen var till hjälp för att du ska börja fiska Sutare i Sverige.