Harr

Thymallus thymallus

Harren är speciell då den har en svag doft av timjan. Den är en kallvattenfisk och trivs bäst i vatten som är rena och rika på syre. Den lever ofta i stim men har egna områden som den försvarar. Denna fisk är en insektsätare och äter både bottenlevande djur liksom insekter vid ytan. Den äter gärna plankton, snäckor och småfisk också. Harren förekommer i Sverige och då främst en nordsvensk fisk. Den finns i Klarälven liksom i Vättern. Även på andra ställen i övriga landet så som i Dalarna, Uppland, Gästrikland, Värmland (där man har planterat den) och upp i Norrland.

Fakta om harr

Tillhör släktet Laxfiskar – Salmonidae

Storlek: Harren kan i vissa fall uppnå en längd på hela 69 cm och en vikt av 3-4 kilo i Sverige. I Finland finns Harr på upp till 6-7 kilo.

Ålder: Harren har en livslängd om ca 15 år.

Utseende: Harren känner man igen på att den har en stor och hög ryggfena som skiftar i blågrått, lila och purpur. Även stjärtfenan skiftar i dessa färger. Färgen på kroppen varierar från silvergrått till att nästan vara bronsfärgad.

Könsmogen: Harren blir könsmogen mellan 3-6 års ålder och den leker under två veckors tid i mars-juni samtidigt som det är islossning.

Fiska harr

Man kan använda sig av flera varianter för att fiska harr. Flugfiske fungerar bra om man använder drag som påminner om insekter då harren är en insektsätare. Man kan fiska i både strömmande vatten liksom i sjöar. Perioden när insekter kläcks är även en bra period att fiska harr. Det går att använda sig av spinnfiske om man använder små spinnare och flugkast. Man har sett att maskmete är en bra metod, men eftersom dödligheten är stor av att återutsätta dem så är det inte att rekommendera. Gryning och skymning är bra perioder att fiska.

Hoppas informationen var till hjälp för att du ska börja fiska Harr i Sverige.