Braxen

Abramis brama

Braxen tillhör arten karpfiskar och är en fisk som föredrar sötvatten men kan även befinna sig i bräckt vatten. Brax förekommer i södra och mellersta Sverige men den saknas i de sjöar som finns utmed Bohuskusten. Fiskarten finns även upp genom Värmland, Dalarna, och Hälsingland. På Gotland har den synts till och i Tingstäde träsk så inplanterades braxen under 1960-talet. Brax är världens artrikaste fiskfamilj.

Fakta

Tillhör egna släktet Abramis

Storlek: Brax kan nå en vikt på 11,5 kilo och få en längd på 75 cm, men växer långsamt. Det kan ta upp till 8 år innan en brax kommer upp till 1 kilo. I Sverige är en vikt på 1-2 kilo det vanligaste.

Ålder: Braxen har en livslängd på cirka 30 år

Utseende: Braxen har en kroppsform som är hög med sidor som är hoppressade samt en ryggpuckel. Munnen är liten, men när braxen letar efter mat så kan den skjutas ut. Fenorna är mörkgrå och dess stjärtfena är djupt kluven. Beroende på vart fisken lever så varierar färgen på sidorna och är antingen mässingsfärgade eller silverfärgade. Ryggen är gråsvart men kan skifta till grönsvart.

Könsmogen: Blir könsmogen mellan 3-6 års ålder. Leken sker i maj till juli och under natten och då i flera omgångar.

Fiska Brax

Fiska brax gör man enklast genom mete och då gärna på hösten. En del sportfiskare föredrar att fiska brax under deras lek i maj-juli. Bete så som maggots, mäsk och majs fungerar bra när man metar.

Hoppas informationen var till hjälp för att du ska börja fiska Braxen i Sverige