Abborre

Perca fluviatilis

Abborren finns i nästan hela Sverige med undantag för fjällregionen. Den förekommer i kustområdet i hela Östersjön och Bottniska viken. Abborren håller sig ofta till en plats under uppväxttiden men företar vandringar till olika lekplatser. Den välkända, abborren är randig och den varierar mycket i storlek och färg beroende på miljön den lever i.

Fakta

Tillhör familjen Abborrfiskar – Percidae

Storlek: Normalt ligger den på 15-30 cm och 50-350 gram. Exemplar på över 2 kg är ovanliga men förekommer.

Ålder: Abborren blir vanligtvis inte äldre än 10-15 år.

Utseende: Abborrens kropp är spolformig. Den främre ryggfenan har 14 stadiga fenstrålar. Gällockets bakåtriktade pigg är synnerligen vass. Stora fjäll.

Färg: Färgen är beroende på vattnets humushalt, som inverkar på hur mörkt vattnet är. I klart vatten är ryggen mer olivgrön med tydliga, mörkare vertikala ränder. Den har en ljus buk. Fenorna på buken är orangeröda, så även stjärtfenan. Ögat är gulskiftande. I vatten som har mer humus är abborrens färg mycket mörkare. Ryggen kan vara nästan svart och ränderna är svårare att se. Även i detta fall är buken ljusare än ryggen, men ändå mycket mörk. Hos mörka abborrar kan fenorna vara klart röda.

Könsmogen: Hanen blir könsmogen vid 2-4 år och honan vid 3-5 år

Fiska abborre

Abborre är lättfångad, inte bara för att den förekommer i mängder i de flesta vatten utan även för att den är aggressiv och gärna hugger först och frågar sen. Får man igång abborren ordentligt med ett kastspö så drar den till sig fler och fler abborrar som alla kastar sig över betet. Den hugger på nästan vad som helst och är inte så kräsen.
Det bästa fisket efter abborre sker på morgonen eller när solen står lågt på kvällen. Tänk på att söka fisken där vattnet är varm och där det finns tillgång till skyddande växtlighet.

Hoppas informationen var till hjälp för att du ska börja fiska Abborre i Sverige